ZIJN AAN ZEE, ZIJN – EEN INTERCULTUREEL FILOSOFISCH PERSPECTIEF
20 – 24 mei 2019, Egmond aan Zee
Het seminar vindt plaats op de samen sprong van Egmond aan den Hoef, Egmond Binnen en Egmond aan Zee. Deze drie plekken zijn intrinsiek verbonden met de materie die we in deze eco-filosofische retraite behandelen. We zijn aan zee en onderzoeken wat dat, i.e. ‘zijn aan zee’, betekent. In het seminar maken we kennis met ‘zijn’ vanuit verschillende filosofische tradities. We onderzoeken of we ‘zijn’ kunnen ervaren, wat ‘zijn’ zou kunnen betekenen en welke implicaties dat zou kunnen hebben voor ons dagelijks bestaan.In Egmond aan den Hoef bevinden zich de oude slotmuren van het kasteel van Egmond – het grootste kasteel van Nederland dat de heren van Egmond hier rond 1200 bouwden. Van 1643 tot aan zijn vertrek naar Zweden in 1649 woonde René Descartes in Egmond, zowel in Egmond Binnen als in de buurt van het kasteel. Van hem is de uitspraak bekend: ‘Egmond is een mooie plaats om te wonen, want je vijanden zullen je er niet zoeken, en je vrienden kunnen je er uitstekend vinden.’ In het seminar bespreken we de opvattingen van Martin Heidegger die het ons mogelijk maken om anders (dan Descartes ons voorstelde) te denken over onszelf, over zijn en over het samen horen van mens en zijn. In Egmond Binnen bevindt zich de Sint Adelbertabdij, de oudste abdij van Holland, gesticht aan het begin van de 10de eeuw en eind 19de eeuw opnieuw herbouwd. Het is actief in gebruik als Benedictijnerklooster met abdijtuin en stilteruimte – het is een plek van spiritualiteit en stilte.

In het seminar bespreken we het taoïsme dat het verwerkelijken van leegte en stilte in ons beschouwt als de voorwaarde voor de mogelijk-heid van het ervaren van de saamhorigheid van mens en natuur. Egmond aan Zee was van oudsher de plek die de abdij en het kasteel van voedsel moest voorzien. In de duinen, tussen de velden en de zee, is de verbinding van ons met de (voedende) natuur het meest voelbaar. In het seminar maken we kennis met de filosofie van Ubuntu, hoe we verbonden zijn met elkaar, met de natuur, met de plek waar we zijn en hoe we onderdeel uitmaken van een dynamisch proces van zijn. Door stilte wandelingen in het duingebied ervaren we stilte in beweging. In de gesprekken die we tijdens het seminar voeren, nemen we samen onze aannames onder de loep, luisteren we naar elkaar en delen we onze inzichten. Op deze wijze kunnen we leren, aldus David Bohm, om ons beter te verhouden tot onszelf, anderen en de wereld waarin we leven. Zo kunnen we dit ‘zijn’ niet alleen aan zee ervaren, maar kan het een integraal onderdeel worden van waar we ook zijn.

zijnaanzee

Praktische informatie
Het seminar vindt plaats van maandag 20 mei tot vrijdag 24 mei in Egmond aan Zee. De meeste sessies worden gehouden in De Jagers-hut, een mooi, ruim landhuis gelegen midden in de natuur, tussen de bloemenvelden en aan de rand van het duingebied. Hier bevinden zich ook drie kamers om te overnachten. Bovendien staan er in de tuin twee ruime, comfortabele stacaravans. Opgeven kan via: renate@doordacht.net

Zie: https://www.egmondaanzee.info/nl/accommodaties/de-jagershut Op vijf minuten lopen afstand (over het duin), in de Voorstraat bevindt zich Villa La Vida waar ook in twee kamers (Oase en Palm) kan worden overnacht. Zie: www.villalavida.nlOm de hoek, aan de rand van het duingebied woont Renate – in het gastenverblijf in haar tuin kan ook iemand overnachten. https://www.airbnb.nl/rooms/27378816?s=51

Er zijn dan ook minstens acht slaapplaatsen. In het tuinhuis, de twee stacaravans en een aantal kamers kunnen ook twee personen slapen.

Als je in je eentje komt, betaal je voor vier nachten (maar) 200 euro.
De accommodatie kan via Renate worden geboekt.
We hebben bij beide verhuurders een optie tot begin januari gekregen.
Mocht je willen deelnemen aan het seminar, laat het ons dan ook zo snel mogelijk weten.
Aangezien voedsel een belangrijk onderdeel uitmaakt van hoe, wie en wat we zijn, zal het eten allemaal biologisch zijn uit de moestuin van Lila Wagenaar. Zij zal gedurende het seminar heerlijk voor ons koken. Het eten is voornamelijk vegetarisch (1 dag vis). De kosten voor de 5 dagen eten zijn € 125 pp (vanaf maandag lunch t/m vrijdag lunch)

Kosten
Deelname aan het seminar kost 425 euro (incl. BTW) per persoon.
Het verblijf (vier overnachtingen en vier dagen eten en drinken) kost 325 euro per persoon. Mocht je willen deelnemen aan de eco-filosofische retraite Zijn aan zee, ben je (dus) 750 euro kwijt. Zonderovernachting en ontbijt zijn de kosten € 525.

Het seminar wordt gegeven door:
Renate Schepen Ik studeerde wijsbegeerte aan de VU in Amsterdam, aan de University of Ghana in Legon en aan de Universidad de La República in Montevideo. Momenteel doe ik promotieonderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de Universiteit van Wenen. Ik ben onder meer coauteur van Filosofie van het Verstaan. Een dialoog (2014). In mijn werk als filosoof verbind ik verschillende denkwijzen, mensen en disciplines. www.doordacht.net

Jan Flameling In 1994 richt ik het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien geef ik les aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) en trainingen in morele oordeelsvorming aan artsen, apothekers, burgemeesters en medewerkers van de Belastingdienst en bij Rijks-waterstaat. Al meer dan twintig jaar begeleid ik onderzoekgesprekken, ook wel ‘denkvakanties’, in Griekenland maar ook aan de kust van Kerala (Zuid-India) en een keer in de woestijn bij Wadi Rum (Jordanië). In 2014 publiceer ik samen met Hans Baaijens Oosterse denkers in de polder. Zie: www.janflameling.nl

Lila Wagenaar verzorgt het culinaire gedeelte. Als zij niet werkt als expert in een planten laboratorium, stort ze zich met veel passie op het biologisch verbouwen van eigen groenten en fruit, om vervolgens de lekkerste en gezondste gerechten te toveren in haar keuken.