Renate Schepen

I connect people, ideas and worlds in lectures, trainings and dialogues.

By traveling the world, meeting people and as a doctor of philosophy I connect academia with the real world. I do that with my company  doordacht.

Explore obvious ways of looking at the world with me and refresh your world view.

Het is zo fijn om met Renate te werken. Ik leer er altijd iets van. Helpt me een laag dieper te komen en meer met mensen contact te maken en onze organisatie beter neer te zetten. Werken met Renate: Heel bijzonder, soms lijkt ‘t op toveren."
Karin Hanekroot, directeur Vrijwilligersacademie Amsterdam

Lezingen & Trainingen

Op veel gebieden voldoet het oude denken niet meer. We lopen vast met ons westerse perspectief. Vanuit filosofieën uit andere culturen, bied ik nieuwe benaderingswijzen en handelingenperspectieven.

Lezing

Verander je wereldbeeld

Wil je mensen op een festival, introductieweek of bedrijfsuitje kennis laten maken met vernieuwende inzichten voor het omgaan met thema’s als ‘verschil’, ‘tijd’ en ‘natuur’. Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofieën bieden boeiende alternatieven.
Interactieve lezing van 1.5 tot 2 uur. Geschikt voor grotere groepen.
Training

Filosofie voor  het dagelijks leven

Hoe ga je als groep om met verschillende denkbeelden en identiteiten? Hoe kan filosofische kennis je helpen in het dagelijks leven? In deze training ga je in een groep samen de uitdaging aan om dit te onderzoeken aan de hand van Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofieën. Leer niet alleen jezelf, maar ook je collega's beter kennen.
Maximaal 10 personen. 3 trainingen van 3 uur.
Inspirerende cursus! De cursus vergroot het inzicht over hoe het kan dat kennis is verloren gegaan of niet erkend is. En biedt meerdere perspectieven om over diversiteit en inclusie na te deken. Voor mij is de cursus een intensieve spannende intrigerende reis die nog niet is afgelopen.
Sandy Achthoven, cursist summerschool Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie

Dialogen & Events

Wil je een groepsgesprek, waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn en niet over maar mét elkaar gesproken wordt. Ik faciliteer dit graag. Daarnaast initieer ik zelf ontmoetingen op festivals en events, waarin het lijf mee mag doen, zoals tussen filosofen, aikido-masters, performance kunstenaars en biologen. Zie hieronder voorbeelden.
event

DOTTED LINES

Hierin verbinden filosofen, kunstenaars, ervaringsexperts en wetenschappers theorie en praktijk. In interactie met het publiek zetten zij aan tot nieuw denken en handelen over actuele maatschappelijke thema’s.

Als initiatiefnemer signaleer ik lacunes in het maatschappelijk debat en initieert niet-vanzelfsprekende ontmoetingen. Ogenschijnlijke grenzen blijken Dotted Lines te zijn.
Lees mijn blog op Filosofie Magazine
festival

IDEA - De inrichting van je binnenwereld

Een ambitieus evenement waar filosofen, kunstenaars en schrijvers nieuwe perspectieven aanreiken met speciale aandacht voor hoe mensen binnen andere culturen hun waarden vormgeven en hun innerlijke wereld inrichten.

Samen met Filosofie Oost-West organiseerde ik IDEA, een festival over praktische wereldfilosofie en 'de inrichting van je binnenwereld'. We boden bezoekers handvatten om vanuit een filosofische houding om te gaan met alledaagse vragen over wonen, werken, relaties, voeding, liefde, leven en dood.
Ms. Schepen shows that she is willing to experiment in a very avante-garde way, like the Fluxus art movement did, with performance art works, as an unconventional way to get across to an audience – or shall we say participants – a philosophical and historical point.
Gail Presbey, Professor of Philosophy, University of Detroit Mercy

Over Renate

Mijn interesse voor mensen, hoe wij denken en hoe we elkaar verstaan, is gevoed door reizen en ontmoetingen. Andere gezichtspunten die mijn wereld verrijken en verruimen, wil ik graag doorgeven. Het mag schuren, maar levert ook nieuwe inzichten en energie op. Het geeft mij energie om samen met anderen te werken, zoals met kunstenaars, wetenschappers en ervaringsdeskundigen en daarvoor mogelijkheden te creëren.

Intercultureel filosoof

Zelf promoveerde ik in interculturele filosofie aan de Universiteit van Wenen en studeerde daarnaast filosofie in Amsterdam, Montevideo en Accra. Voor mijn yoga en meditatie-practise volgde ik opleiding in Amerika, India en Myanmar. Daarnaast ben ik opgeleid als in-company trainer.

Het liefst werk ik aan projecten die bijdragen aan structurele verandering op het gebied van inclusie, armoede en natuur.
Renate verenigt haar indrukwekkende kennis van Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie met uitstekende didactische kwaliteiten, aanstekelijk enthousiasme en een goed gevoel voor actuele debatten in de publieke sfeer. Echt iemand die meedenkt en haar publiek in het vizier houdt.
Marthe Kerkwijk, Filosoof en Programmamanager Instituut voor Wijsbegeerte

Agenda

Schrijf je in voor één van de filosofiecursussen die ik geef bij The School of Life , de Internationale School voor Wijsbgeerte of het Humanistisch Verbond, de trainingen voor de Vrijwilligersacademie of cursussen aan de universiteit.
start 15 februari 2022

Crash Course Afrikaanse filosofie

The School of Life
More information
start 2 maart 2022

Crash Course Latijns-Amerikaanse filosofie

The School of Life
More information
Start 25 mei 2022

Crash course oosterse filosofie

The School of Life
More information
Start 28 juni

Crash course Afrikaanse filosofie

The School of Life
More information
13-17 juli 2022

Summercourse Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie

Internationale School voor Wijsbegeerte
More information

Publicaties & Boeken

Ik schreef een aantal eigen publicaties en boeken en werkte bij uitgeverij Ten Have waar ik een reeks filosofie boeken uitgaf.

Eigen boeken

In-Betweenness
Dialogues Between Art and Philosophy Dorit Weintal and Renate Schepen
Meer info
Filosofie van het bestaan
'Hulp bij het ombuigen van een hopeloos verstarte discussie in een contrsutieve dialoog' Trouw
Doordenken doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen
'Als u over zulke kwesties stevig door wilt denken [...] vindt u in dit boek een rijke vron aan radicaal vernieuwende ideeen.' Trouw
Wat is filosofie?
Binnen en buiten denkkarders in filosofie.
Erfenissen van Utopia
Nieuwe wegen in een intercultureel landschap
Denken in dialogen
Intercultural Philosophy and the Quest for Epistemic Justice
To be published

Gepubliceerde boeken

Sophie Oluwole, Socrates en Orunmila

Neem contact op


Wat is het vraagstuk dat je wilt onderzoeken of aankaarten? Wat is het middel dat bij jullie behoefte past? Een dialoog, training, lezing of publicatie? Laten we kennismaken. Ik denk graag met je mee!
06-50877644  
renate@doordacht.net

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang af en toe een e-mail met mijn agenda, activiteiten, overpeinzingen en tips voor boeken en evenementen over interculturele filosofie.
Ja, ik wil de nieuwsbrief

Webdesign door Liesbeth Smit

arrow-right